24 Eylül 2010 Cuma

Oyuncuları Tanıyalım: Brendan Haywood

Şu ana kadar, Dallas Mavericks tarihinde gerçekten pivot pozisyonuna yakışan belki de tek oyuncu Brendan Haywood. Calvin Booth, Shawn Bradley, Raef LaFrentz gibi enteresan pivotların yolu düşse de Dallas Mavericks'e, bu pozisyona en fit isim Haywood'dur büyük ihtimal. Brendan Haywood, 1979, New York doğumlu. Kolej kariyeri, Antawn Jamison, Vince Carter ile aynı dönemde, nice yıldızlar yetiştirmiş North Carolina Üniversitesi'nde geçti.

Haywood'un, NBA standartlarında vasatın üzerinde bir pivot olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 2.13 boyunda ve 119 kilo civarında olması  bir pivot için iyi ölçüler. Oyun içinde skorerlik açısından çok etkili bir pivot değil. Takım iyi bir oyun kurucuya sahipse, hücum anlamında daha verimli olabilir. Takımda Jason Kidd gibi bir şef olduğu için de çok önemli bir mesele değil. En etkili olduğu nokta ribaund ve bloklar. 2009 yılına kadar, blok ortalaması maç başına en fazla 1.7 olan bir oyuncunun, özellikle son 2 yıldır blok ortalaması hep 2'nin üzerinde seyretmesi, bu konuda kendini geliştirdiği gösteriyor rahatlıkla. Gününde olduğu zaman, orta mesafe şutu tehdit olabilecek seviyede diyebiliriz fakat güvenilecek bir el değil maalesef, serbest atış çizgisinin gerisinden de Dampier'dan iyi durumda olsa da kariyeri boyunca %61'lik oran pek iyi bir istatistik değil fakat çok da rezalet değil bir pivot için. 

Haywood, 2001'de profosyonel olmaya karar verip, o yaz NBA Draft'ine girdi ve ilk tur 20. sıradan Cleveland Caavaliers tarfından seçildi. Seçildikten hemen sonra, Michael Doleac karşılığında Orlando'ya, oradan da Laron Profit ve draft hakkı karşılığında Washington Wizards'a takas edildi. Kariyerinin 10. sezonuna başlayacak bu sene ve kariyerinde şu ana kadar çıktığı 607 maçta, 7.7 sayı, 6.4 ribaunt ve 1.5 blok ortalamaları yakaladı.  Haywood'un Dallas'a gelişine değinelim biraz da. Geçen sezon All-Star arasına gelmişken, takımın iyiden iyiye düşüşe geçmesi, bir takasın gerekliliği sinyalini vermişti ve Mavericks; Josh Howard, Quintonn Ross, Drew Gooden ve James Singleton'a karşılık Caron Butler, Brendan Haywood ve DeShawn Stevenson'ı kadrosuna katmıştı. 

Haywood bu yaz başında, 6 yıllık 55 milyon $'lık bir kontrat imzaladı Mavericks ile. İlk bakışta çok büyük gibi bir miktar gibi dursa da, durum o kadar vahim değil. Bu sezon 6.9 milyon $'dan başlıyor kontrat ve her sezon %10.5'lik zamla 5 yıl, toplam 42.5 milyon $'lık garanti kontrat alacak. Son yılki kontrat ise garanti olmayan, 12 milyon$. O sezon 37 yaşına geleceğini düşününce, şartları karşılayıp karşılamadığını hep beraber göreceğiz. Fakat şöyle bir gerçek var ki, son sezonunda 6 milyon $ kazanan şöyle bir pivotun, şu piyasada daha ne kadar ucuza kapayabilirdi Dallas Mavericks tartışılır. Zamanında Erick Dampier'a 6 yıllık, 73 milyon $ veren Mark Cuban, hatalarından ders almışa benziyor. Aslında, geçtiğimiz sezon, Haywood'un kariyerindeki istatistikleri, kontrat sezonunda ve alacağı son büyük kontrat olduğunu da göz önünde bulundurulduğunda iyice tavan yaptı diye düşünülebilir fakat bu değil ki bu sezon yatacağı anlamına gelsin. Ben Haywood'un, Dampier kadar karaktersiz biri olduğunu düşünmüyorum, elinden geleni yapacaktır yine.

Haywood bu sezon kaç dakika alabilir kestirmek zor açıkçası. İlk beş başlayacağı konuşuluyor ve bence olması gereken de o. Arkasında Tyson Chandler gibi bir uzun olduğunu da düşününce, muhtemelen dakikaları yarı yarıya gibi paylaşacaklardır. Ribaunt ortlamaları alacağı dakikaya göre şekillenir ve 25 dakika civarı alırsa, geçen seneye oranla kesin düşecektir. Aldığı sürelere oranla, ribaunt ve blok ortalamaları tatmin edici olsun kabulümdür. Sayı bakımından çok büyük bir beklentimiz de yok zaten, Kidd'in içeriyi beslemesiyle içeriden skor üretecektir, o da yeter zaten. 

Hiç yorum yok: