7 Eylül 2010 Salı

Kimler Geldi, Kimler Geçti: Shawn Bradley


Shawn Bradley için lige ilk girdiği zamanlarda NBA'in gidişatını değiştirebilecek bir oyuncu olduğu söyleniyordu. Gerçekten, NBA'in gidişatını, oyunu ile değiştiremese de, 2.29'luk bir insanın üzerinden de spektaküler smaçlar yapılacağını sık sık kanıtlayarak bu açıdan NBA'in gidişatını değiştirmiştir bana göre.

Batı Almanya doğumlu olan Shawn Bradley, çocukluğunu Utah'da geçirdiği için, bu nedenle çift pasaporta sahip. 2.29'luk pivot Philadelphia 76ers tarafından, 1993 draftinin ilk tur, 2. sıradan draft edilmişti. Çaylak sezonunu çok da fena geçirmemişti ve 1994 yılının en iyi 2. çaylak beşine seçilmişti. 2.29'luk boyuyla NBA tarihinin en uzun 2. oyuncusu olan ( 1. sıradaki Manute Bol ) Bradley, boy avantajı ile de kariyeri boyunca mükemmel bir blok tehditiydi boyalı alanda. ( Kariyer ortalaması 2.5 ) Ancak içeride blok tehditi olmasına rağmen başka bir yönüyle meşhurdu NBA'de. Belki de bu kadar göz önünde bir oyuncu olmayıp da, bu kadar posteri basılan başka bir kişi yoktur basketbol tarihinde. Üzerinden basılan jeneriklik smaçlar, onun her zaman lig içinde alay konusu olmasına neden olmuş hatta ESPN, üzerinden yapılan smaçlar ile alakalı bir çalışma yapmış, NBA Top Ten Dunks On Shawn Bradley adlı gayet acı verici bir video yayınlamıştır. Merak edenler buradan videoya ulaşabilir.

Dallas Mavericks ile alakasına gelelim Bradley'nin. 1993-94 sezonu ortasında New Jersey Nets ile yapılan takasla gelmişti Dallas'a ve emekli olduğu 2005 yılına kadar da Dallas'ta forma giydi. Önemli bir blok tehditinin olmasının yanında, belki daha öne çıkan özelliği tıpkı Yao Ming'te olduğu yumuşak bilekleriydi. İçeriden sayı bulma konusunda vasatın altında olsa da, kariyeri boyunca tutturduğu %71'lik serbest atış yüzdesi, 2.29'luk bir adam için olağanüstü bir veri.

Alman vatandaşı olması nedeniyle, Dallas'tan da takım arkadaşı olan Dirk Nowitzki ile beraber Almanya Milli Takımı formasını da giymiştir. Hatta ülkemizde yapılan, Eurobasket 2001'de Almanya ile ülkemize gelmiş ve turnuvada 4. olduktan sonra da milli takımı bıraktığını açıklamıştır. Basketbolu bıraktıktan sonra kendisini hayır işlerine adamış, birçok yardım kampanyasında görev alarak sosyal sorumluluk adına çalışmalarda bulunmuştur. 1996 yılında da Michael Jordan, Muggsy Bogues, Larry Johnson, Charles Barkley, Patrick Ewing gibi oyuncularla beraber meşhur Space Jam filminde rol almıştır. 

Her şeye rağmen Shawn Bradley bu lige renk katan bir oyuncuydu. Yumuşak bileği, gerçekten hani o boya rağmen herkesin geliştirebileceği türden değildi. Ancak yumuşak bileğinin yanında, yumuşak oyunu da onu her zaman dalga geçilen, otoban haline gelen adam yaptı ve her zaman öyle hatırlanacak bir oyuncu olacak. Özellikle Shaquille O'Neal'ın, Bradley'i çok sevdiğini düşünüyorum, nedeni ise çok net. Ancak 2005 Playoffları, ilk turunda, Tracy McGrady'nin, Bradley üzerinden rodeo yaparmış gibi vurduğu müthiş smaç ve Earl Watson'dan yediği blok benim için en acı verici olanlarıydı, muhtemelen Bradley için de öyle...

Hiç yorum yok: