8 Ekim 2011 Cumartesi

NBA 2K12 Üzerine


NBA'in hala lokavtta oluşu ve görüşmelerin hala sürmesi muhtemelen sezonu kısaltacak gibi. Normal şartlarda şunun şurasında 3 haftalık bir zaman dilimi kalmıştı sezon başlamasına ama maalesef uzlaşma yok. Kaynaklar sadece ilerleme kaydedildiğini söylemekle yetiniyor, elimiz kolumuz bağlı sezonun başlamasını beklemekten başka çaremiz yok şu şartlarda maalesef. Ancak her şeye rağmen tüm bu olumsuzlukların yanında 2K Sports gibi bir firma iyi ki var. Günümüz teknolojisi ile 2K12'den ne kadar daha iyi basketbol oyunu yapılabilir bilemiyorum. Bütün bir sene boyunca gamepadler eminim ki elimizden düşmeyecek. Ben de hazır NBA lokavt ile boğuşurken, şu oyuna kısa bir inceleme yazayım dedim.

Baştan şunu söylemek lazım oyun zorlaşmış. Hele eski EA Sports'un eski NBA Live serileri ile karşılaştırınca, TUDEM sınavına girmiş ilkokul öğrencisi gibi oluyoruz. Oyunu çözmek için de güzel bir Training Camp Mode'u eklenmiş ki bayıldım şahsen. Eski oyunlara göre oyunda kontrol bazında önemli bir değişiklik yok. Fakat en dikkat çekici şey gamepad'de üçgene atadığım spin hareketi. Artık o tuşun post-up için olduğu öğrenince maçlarda zorlanmadım değil. Bu bahsettiğim Training Camp'de artık bu işin üstat statüsündeki isimleri, bize ders veriyor sonra da sınav yapıyorlar. Mesela şut, turnike, smaç kombinasyonlarının nasıl yapıldığını Michael Jordan gösterirken, temel guard hareketlerini Pete "Pistol" Maravich, pivot hareketlerini Hakeem Olajuwon, temel savunmayı Scottie Pippen ya da pozisyon bilgilerini Larry Bird öğrenmemizde yardımcı oluyor. Bu hareketleri set set bitirdikten sonra, size ufak bir test uyguluyorlar ve bir sonraki teste geçiriyorlar. Bu şekilde ilerleyerek bir çok hareketi de uygulamalı olarak öğrenme şansını buluyoruz ve maçlarda gerçekten çok fazla işe yarıyorlar. Maçlara girmeden önce, bu mode'a göz atmanızı öneririm en baştan.

Gelelim diğer yeni bir moda: Creating A Legend. Bu mod aslında geçen senelerdeki My Player moduna biraz benzemekte. En önemli farkı, kendimizi yaratmayıp, herhangi bir NBA oyuncusunu alıp sadece onu kontrol ederek oynuyoruz. Maç içinde yapacağımız olumlu ya da olumsuz hareketlere göre A,B,C,D notları bu modda da mevcut. Buna ek olarak, My Player da hala duruyor. 2012 versiyonuyla yine oynanabilir durumda. 

Geçtiğimiz sene en büyük yeniliği oyuna Michael Jordan'ı ekleyerek getirmişti 2K Sports. Hatırlanacağı gibi Jordan'ın efsane maçlarındaki görevleri yapmaya çalışıyorduk. Bu sefer değişik bir yol izlemişler ve yine güzel şeyler çıkmış ortaya. Modun adı NBA Greatest Games. NBA TV'de (gerçi onu da aldılar elimizden) izlediğimiz güzel eski maçları bu kez biz oynuyoruz ve maçları yendikçe eski takımları aktif duruma getiriyoruz. Güzel ve keyifli oynaması. Hele eski maçlardaki atmosfer tam olarak yakalanmış, müthiş tek kelimeyle.

Küçük ama en çok hoşuma giden detaylardan biri de maç periyot ya da devre arasına girdiğinde size sanki TV'den maç izliyor havası vermekte. Bir anda reklama giriyormuş gibi oluyor, nedense çok hoşuma gitti. Oyunu 3D oynama opsiyonu da var ayrıca ama deneme şansım olmadı. Bunların yanında oyunun en büyük eksisi çaylakların olmaması kadrolarda. Bu da şu anki NBA'in lokavtta olmasından kaynaklanan bir problem. Lokavt kalktığında 2K serverlarından çok kolay şekilde oyuna ekleneceğini düşünüyorum. Yani şu ana kadar Enes Kanter ile oynama fırsatı bulamadım. 

Oyun genel hatlarıyla böyle. Klasik olan Association, Blacktop, Season, Playoffs modeları da hala duruyor ayrıca. 2K Sports yine mükemmel bir oyuna imza atmış. Herhalde onlar daha iyisini yapana kadar en iyisi bu olur, tebrik etmek gerek. Tek kusur lokavt. Bir de oradaki işler yoluna girse, her şey çok daha güzel olacak...

Hiç yorum yok: