11 Ekim 2011 Salı

NBA'in İlk 2 Haftası İptal !


Son 48 saatte yapılan toplamda 13 saat görüşmeden yine sonuç çıkmadı ve NBA'in ilk 2 haftası resmen iptal edildi. Lokavtın 102. gününde 2 taraf ligin yavaş yavaş iptaline başlanacağı en kritik gününde toplam 7 saatlik bir görüşme yaptılar. Katılımcılar; Lig Cephesinde, David Stern, Spurs sahibi Peter Holt, Timberwoves sahibi Glen Taylor, Knicks sahibi James Dolan ve NBA Yönetimi'den Rich Buchanan ve Dan Rube'du. Oyuncular Birliği Cephesinde ise Billy Hunter, Derek Fisher, Oyuncular Birliği 2. başkanı Maurice Evans ve birliğin 2 avukatı bulunuyordu.

Dünkü yazıda önemli olan BRI'de anlaşılmasının olduğunun söylendiğini yazmıştım fakat işin görünen kısmı pek de öyle değilmiş. BRI'ın haricinde pek çok konu var uzlaşılması gereken ve 2 gündür yapılan toplantılarda BRI hiç konuşulmamış. Diğer konular tartışılmış sadece. Örneğin Yeni Lüks Vergisi kuralı. Eğer bir takım 5 sezonun en az 3'ünde Salary Cap'in üstünde bulunursa, Cap'in üzerindeki her 1$'ı için, 3$ ceza ödeyecek. Eğer bu iş toplam 5 sezonu da kaplarsa, 1$ için 4$ ödemek zorunda kalacak.

Diğer bir tartışma konusu da bilindiği gibi Kontrat Uzunlukları. 2005'teki Toplu İş Sözleşmesi'nde. Eğer bir oyuncu kendi takımı ile tekrardan anlaşırsa en fazla 6 yıl, başka bir takımla tekrardan anlaşırsa en fazla 5 yıl kontrat yapabiliyordu. Takım sahiplerinin artık "Kontratı ver, adam yatsın, overpaid olsun." muhabbetinden dili çok yandığı için kontrat uzunluklarını 3 ve 4 yıl olarak sınırlamak istemekte. Oyuncu Birliği'nin talebi ise 4 ve 5'er yıllık. Bunların yanında Salary-Cap'in üzerinde bulunan takımlara verilen ayrıcalık olan Mid-Level Exception da başka bir tartışma konusu. Eski CBA'de bir oyuncuya maksimum 5 yıllık ve en fazla 5,8 milyon $ olarak ya da 5,8'i bölerek birkaç oyuncuya mid-level verilebiliyordu. Takım sahiplerinin isteği ise maksimum 3'er yıllık ve en fazla 3 milyon $.

Farkındayım bir basketbol blogundan çok ekonomi blogu okumuş gibi oldunuz ama NBA'in bu yanı da var.  Kısaca BRI'ın yanında pek çok konu var daha uzlaşılması gereken. Bakalım ne kadar süreyi alacak bu konularda anlaşmak. Önümüzdeki haftaya kadar görüşme yokmuş bu arada. Perşembe günü LA'da Oyuncu Birliği'nin kendi içinde toplanacağını okudum sadece. Ligin ilk 2 haftasının iptaliyle beraber yaklaşık 100 maç yalan oldu şimdiden. 1998'deki lokavt 204 gün sürmüş ve o yıl 50 maç üzerinden oynanmıştı. Benzer bir şey de bizi bekliyor bana kalırsa. Artık beklemekten başka bir çaremiz yok. Yıllardır gece maç izlemeye alışık bünyeler için de zor olacak bu lokavt dönemi şüphesiz. NFL, NHL ya da Beyzbol'a yönelebiliriz belki...

Hiç yorum yok: