21 Ekim 2011 Cuma

Söylesene Bize Baş'g'an, Bu Lig Ne Zaman Başlıyor?


Blog birkaç gündür sessiz. Soluksuz şekilde NBA'in akıbetinin nasıl olacağını bekliyoruz. Geçtiğimiz hafta içi yapılan toplantı üstüne toplantılar, NBA'in saygın yazarlarının umut dolu twitleri bizim de umutlu olmamıza ve gelecek güzel haberleri beklememize neden oldu. Yaklaşık 1 haftadır her sabah uyanır uyanmaz, Amerika basınındaki yazarları ve ESPN ve benzeri sitelere göz attım ama sonuç bugün itibariyle yine hüsran !

NBA Lokavtı'nda, "Federal Arabulucu" da maalesef sorunu çözemedi. Son 72 saatin, yaklaşık 36 saatini toplantı yaparak geçirdi NBA, Takım Sahipleri ve Oyuncular Birliği ve sonu tabiri caizse kötü bitti bu işin. Şu 3 günlük süreyi biraz başa sarıp, gelişmeleri sıralayalım;

İlk gün özellikle Lüks Vergisi'nin ayarlanması konusu, toplantının ana temasıymış. Buradan okuyabilirsiniz Yeni Lüks Vergisi önerisini. Ardından Garnett olayının patlak verdiğini okuduk. Toplantının 2. günü, Garnett, Pierce ve Kobe'nin takım sahiplerinin yanına gelip özellikle Garnett'in tutumundan sonra işin iyice karmaşaya girdiği konuşuldu ki bunun da detayları tam olarak nedir, ne değildir öğrenemedik.

Federal Arabulucu'nun da bulunduğu toplantının 3. günü, yani toplantıların son 8.5 saatlik diliminde iplerin iyice koptuğu anlaşıldı. Aslına bakarsak ilk başta gelen haberler iyiydi. Yeni Mid-Level Exception'ın anlaşmasının çok yakın olduğu ve yeni MLE'nin yaklaşık olarak 5 milyon $'ı ve 3 yıllık bir süreci kapsayacağını okuduk. Ardından BRI'de %50-%50 paydada da anlaşma sağlanacağını duyduk. 

Fakat sabah uyandığımızda olanlar olmuş. Oyuncular Salary Cap sisteminin nasıl olacağından tam olarak emin olmadan, %50'ye inmeyi asla düşünmediklerini belirttiler ve bir diğer haber de %52,5'e indikleri yönündeydi %53'ten. Takım Sahipleri de %50'ye çekilmediği sürece başka birşey konuşulmaması konusunda hem fikir hala. Bunların yanında Dwyane Wade ile Spurs Başkanı'nın sözlü olarak atışması falan durumun görünenden daha da vahim olduğunu göstermekte bana kalırsa.

Ben son gelen olumlu haberlerden sonra çok umutluydum fakat Federal Arabulucu'nun tek artısı toplantıların uzun soluklu geçmesine ve en azından bir şeylerin çabalanmasına yaraması oldu diyebilirim. Oyuncular ile Takım Sahipleri birbirlerine düşman gibi bir hava var şu an ortada. Oyuncuların ligin ilk 2 haftasından toplam kaybı 170 milyon $, Takım Sahipleri'nin ise maç başına kaybı aşağı yukarı 1 milyon $ civarında ayrıca. Ek bir bilgi de, Oyuncu Birliği'nin Mavericks, Lakers, Knicks ve Heat'in anlaşmayı düşündüğüne inanması. Zaten bu 4 takımın, zarar eden 22 takım içinde olmadığını düşününce durumun normal karşılanması gerekli. Esas sorun yaşayanlar, daha küçük pazara sahip olan 22 takım.

Bundan sonrası için yeni bir toplantı tarihi belirlenmedi. Herkes kendi arasında toplantı yaparak geçirecek belli ki önümüzdeki günleri fakat anlaşmanın biraz daha uzakta olduğu da aşikar. Yeni sezonun başlangıcı yılbaşı falan olursa sevinmemiz lazım çünkü anlaşmadan itibaren yaklaşık 1 aylık bir süre daha gerekecek Free Agency, hazırlık kampları falan derken. NBA Yönetimi ligin iptaliyle herhangi bir açıklama yapmadı henüz. Bugün toplanacaklarmış onlar da. Hatırlanacağı üzere, NBA Başkanı David Stern, "Anlaşma olmazsa, lig Christmas'a kadar olmayabilir." demişti. Lig belli ki daha da iptal edilecek, bakalım ne zamana kadar...

Hiç yorum yok: