1 Temmuz 2012 Pazar

NBA Draft 2012

Jared Cunnigham
Normalde kolej ligini pek takip etmem, draftten önce sadece Batug.com'dan arkadaşların yazdığı profilleri okumakla yetinirim. Draft edildikten sonra anca yeni oyuncularla alakalı bir şeyler okumaya başlarım. Bu seneki drafti izleyemedim, yeni yeni bir kaç şey okumaya başladım. Hazır okurken de birkaç satır karalayayım dedim. Öncelikle 2013'te beklenen önemli drafte hazırlık olarak nitelendiriliyor bu sınıf. İyi oyuncular elbette her draftte olduğu gibi var. Bazılarına dikkat çekip, Milli oyuncularımızı ve Dallas'ın seçimlerini değerlendirelim

Öncelikle şaşırtıcı bir draft oldu. Üstten seçilmesi gerekli isimler oldukça gerilere düştü. Bu olay milli oyuncumuz Furkan Aldemir için de geçerli. 35-40'larda gideceği düşünülen Furkan, anca 2. turda, 53. pickten Clippers yolunu tuttu. Fakat ardından Houston'a takas edileceği söylentileri yayılırken, takasa Dallas da dahil olarak, bu alışveriş 4 takım arasında gerçekleşti. Buna göre; Mavericks, Lamar Odom'ı Clippers'a, Shan Foster'ın draft hakkını da Jazz'a yolladı. Karşılığında, Jazz'den Tadija Dragicevic'in haklarını ve Rockets'dan bir miktar para aldı. Clippers'ın guardı Mo Williams eski takımı Jazz'e dönerken, Furkan Aldemir de Houston'ın yolunu tuttu. Umarım en hayırlısı olur Furkan için.

Ek olarak, Furkan'ın seçilmesini zaten hemen hemen herkes bekliyordu ancak bu draftte NBA'e 3 tane oyuncu yollayacağımız herhalde kimsenin aklından geçmiyordu. İzzet Türkyılmaz 50. sıradan Nuggets tarafından ve P. Karşıyakalı İlkan Karaman da 57'den NBA'in yeni takımı Brooklyn Nets'e gitti. Umarım hepsinin şansı NBA'de yaver gider, yolları açık olsun.

Gelelim draftin üst noktlarına. Beklenildiği gibi Anthony Davis 1. pickten Hornets'a gitti. Önümüzdeki sezon dikkatleri çokça çekecek diğer isimler ise Bradley Beal, Harrison Barnes, Dion Waiters gibi isimler olacak muhtemelen. Ancak Perry Jones III ve Quincy Miller gibi herkesin övdüğü isimlerin bu kadar arkalara düşmesi de bir çok kişiyi şaşırttı. Söylenenlere göre PJ III'in ciddi bir diz sakatlığı geçirdiği ve Quincy'nin de ACL'den sakatlık geçirmesi bu kadar arkalara düşmesi büyük ihtimal önemli rol oynadı.

Bernard James
Dallas'ın tercihlerine gelelim. 17. sıra Mavs'teydi.  Bizim takıma belki de en çok güvendiğim yer drafttir. Bu konuda Don Nelson ve oğlu ve şimdi takımın GM'İ Donnie Nelson gerçekten güzel işler çıkarttılar yıllarca. Don'ın 98'deki Nowitzki tercihi, yine 2003'teki efsane draftte ilk tur 29. pickten Josh Howard ve yine undrafted Marquis Daniels'ın bulunması, yine yakın geçmişte ayağı kırılmasa iyi potansiyel Rodrigue Beaubois tercihleri çok nokta atışlarıydı şöyle ilk aklıma gelenlerden. Fakat eğer drafti canlı takip etseydim herhalde Mavericks'in Perry Jones III'yi atlamasına çok üzülürdüm. Adam 28. sıraya kadar düştü ve şu an NBA'in en iyi bir kaç takımından olan Thunder'a gitti. Eğer sakatlıklarla boğuşmazsa çok güzel bir steal yaptılar. Ha bu kadar göstere göstere yapılan işe de steal denir mi, bilemem tabii...

Mock draftlerde PG Kendall Marshall ya da Doc Rivers'ın oğlu combo guard Austin Rivers'ı alabileceği söyleniyordu Mavericks'in. Aslında 1 tane guard seçileceği çok belliydi. Terry'nin akıbetinin belli olmaması, Deron'daki soru işaretleri, Kidd'in yaşlanması buna sebep olan faktörler. Hakkını verelim Cleveland Cavaliers da biraz kıyak yaparak, Dallas'tan 17. sırayı alarak karşılığında 24, 33 ve 34. pickleri takas etti. 17. sıradan Tyler Zeller gitti. Beyaz bir uzun, potansiyeli nasıldır bilemiyorum ama Cavs cephesi oldukça umutlu olacak ki biraz bonkör davrandılar. Dallas da 24. sıradan SG Jared Cunnigham'ı seçti. Bu seçim yine ufak çaplı bir steal olabilir gibi geliyor bana. Müthiş bir atlet olduğu söyleniyor. Kariyeri boyunca saha içi yüzdesi 45,5, üçlük yüzdesi 34,4. Şansını iyi değerlendirirse, rotasyonda süre bulabilir diye düşünüyorum.

Jae Crowder 
33. sıradan ise belki de NBA Tarihi'nin en sıra dışı hikaylerinden birine tanık olacağız ileriki dönemlerde. Seçilen isim 27 yaşında ve 6 yılını Hava Kuvvetleri'nde geçirmiş, Irak'a, Afganistan'a gitmiş bir asker olan Bernard James ! Pozisyonu pivot. 27 yaşından sonra kendi oyununu ne kadar ileri götürebilir soru işareti. Ayrıca uzunların NBA'e adapte olmas sürelerinin biraz zaman aldığı düşünürsek 27 yaşından sonra ne kadar efektif olabilir, bilemiyorum. Son sezonunda da % 60 saha içi isabeti ile 10,8 sayı, 8,1 ribaunt yapmış. Bekleyip, göreceğiz. Ancak böyle ilginç hikayeler özeldir her zaman. Şimdiden sempati duymaya başladım, ilgiyle takip edeceğim. James'in hayat hikayesini de yazmak isterdim ancak zaten Yazıhane ekibinden çok güzel bir yazısı kaleme alındı. Şuradan okumanızı mutlaka tavsiye ederim.

34. pick ise Jae Crowder'da kullanıldı. 6-6 boyunda bir SF. Ron Artest'in fiziğinde olduğu söyleniyor. Vücudu oldukça geniş, yeter ki akıl olarak benzemesin ona. Marquette çıkışlı, son senesinde 17,5 sayı, 8,4 ribaunt ile oynarken saha içi yüzdesi olarak % 49,8, üçlük yüzdesi olarak % 34,5'u buldu. İyi bir atlet ve defansif yönünün oldukça güçlü olduğu söyleniyor. Shawn Marion takas falan edilmezse, onun arkasında şans bekleyecek gibi duruyor. Son olarak, Mavericks 2. tur 55. sıradan seçtiği Darius Johnson-Odom'u da bir miktar para karşılığında Lakers'a takas etti. 

Özetle bir draft daha böyle geldi geçti. Önemli çaylaklar hakkında detaylı biyografileri okumak isterseniz buraya alalım. Artık gözler offseasona çevriliyor, D-Will sendeyiz...

Hiç yorum yok: