10 Aralık 2011 Cumartesi

Offseason Hamleleri


NBA artık başladı tam anlamıyla. 9 Aralık'ta da Offseason 2011'e merhaba dedik. Bir hayli de hızlı gelişti olaylar hatta olaylı başladı diyebiliriz. Chris Paul'ün Lakers'a takas olup ardından 1,5 saat sonra takasın NBA Yönetimi tarafından iptali ve ortalığın karışması gerçekten çok enteresandı. Hornets'ın şu an için satışta olduğu ve NBA tarafından yönetildiği için diğer takım sahipleri karşı çıkarak iptal ettiler takası ancak şu an bu yazıyı yazarken takasın farklı bir senaryo ile sonlandığı söyleniyor, yazı bitmeden netleşirse iş, ekleriz.

Bu haftaki en kötü haber ise Brandon Roy'un bir çok kez yaşadığı diz sakatlıklarının ardından 27 yaşında basketbolu bıraktığını açıklamasıydı. Gerçekten çok üzüldüm. Her yönüyle beğendiğim, örnek bir oyuncuydu. NBA ve basketbolseverler için büyük kayıp. Ancak bu kadar kısa kariyerine rağmen Trail Blazers efsaneleri arasında yerini almıştır. Bu bile ne kadar önemli bir yıldız olduğunu gösterir nitelikte.

Biraz NBA genelinde konuştuktan sonra ana temamız Dallas Mavericks'e gelelim. Açıkçası offseason'a sessiz başlasa da takım, son bir kaç gündür oldukça hareketli geçiyor. Öncelikle ilk idmanlar başlamış durumda, onun da fotoğraflarını ekleyeceğim buraya.

Gidenlerden başlayalım. Bu sezon sonunda Dallas'ın çok önemli 2 oyuncusunun kontratı bitiyordu. Bu isimler muhteşem bir sezon geçiren Tyson Chandler ve sezonun 2. yarısında sakatlanan Caron Butler'dı. 2 oyuncumuzla da yolları ayırdık. Chandler'ın oynadığı son sezonda bu basketbolun, tabii ki bir kısmı da biten kontratın çırpınışlarıydı diyebiliriz. 29 yaşına gelmesi ve sakatlıklardan çok çeken bir oyuncunun alacağı bol sıfırlı son uzun kontrat olacak bu. Mark Cuban ve GM Donnie Nelson'ın, daha önce Erick Dampier ve Brendan Haywood'da yaptığı gibi Chandler'a yüklü kontrat vermemeleri çok ama çok doğru bir hamledir bana göre. Yeni imzalanan CBA ile cap üzerindeki takımlar için hamle yapma olanağının iyice kısıtlandığı bir ortamda, Chandler gibi istikrarsız bir oyuncuya bu kontratı vermeyerek ve geleceği düşünerek doğru işe imza atmışlardır. Evet, Chandler'ın yerini doldurmak kolay olmayacak hele Carlisle'ın sisteminde daha da zor olacak ama en azından Dallas'ın hamle yapma şansı çok daha fazla olacak. Çıkan haberlere göre New York Knicks'in 4 yıl, 58 milyon $'a Chandler ile anlaştığı söyleniyor ki yıllık neredeyse 15 milyon $. Yine bu yazıyı yazdığım sırada takas resmileşti, Dallas Tyson Chandler ile imzalayarak, Ahmed Nivins ve Giorgos Printezis'in haklarını Knicks'e ve 2012 draft hakkını Wizards'a takas etti ve karşılığında Knicks'ten Andy Rautins'i ve 2012 Wizards'ın  korumalı 2. tur hakkını aldı. Wizards da Ronny Turiaf ve Knicks'in 2013 draft hakkını aldı. Bunun yanında yüklü miktarda Trade Exception aldı Dallas, takasın en kritik yanı bu nokta. Yazının devamında değineceğim buna.

Giden diğer bir isim ise Caron Butler. Sakatlıktan ne kadar hasarla çıktı bilmiyoruz ve 32 yaşındaki bir oyuncuya yeni ve hiç de az sayılmayacak kontrat önermek yine kısa vadede iş yapsa da uzun vadede hiç bir işe yaramayacaktı, onda da doğru işe imza atıldı bence. Butler da Los Angeles'ın yolunu tuttu. 3 yıllık 24 milyon $'a imzayı attı Clippers'a.  

Şampiyon takım dağıtılır mı, ne diyor bu eleman diyenlere cevap vereyim, bu takımın aynı kadrosu ile bu sezon şampiyon olma şansı bana kalırsa çok düşük. Şampiyonuz, aynen yola devam diye düşünürsek, başarısızlıktan sonra elinde devasa kontratlar ile kalacak Dallas. Bunu görmek çok zor değil. Mark Cuban, ESPN'e verdiği röportajda, 30 yaş üzerindeki bir oyuncuya 4-5 yıllık kontratlar vermek istemediğini söylemişti. Bu açıklamanın zamanın en manyakça para harcayan başkanında çnıktığını görmek biraz garip olsa da yine çok doğru bir hamle. Çünkü daha önce de söylediğim gibi yeni CBA ile işler artık değişiyor. Cap üzerindeki takımların can simidi olan Full Mid-Level'lar falan artık olmayacak, o nedenle mantıklı hamleler yapmak çok daha önem kazanıyor. 

Bu söylediğimle paralel olarak JJ Barea'ya da sadece 1 senelik kontrat teklif edildi fakat o da tabii ki kendi menfaatleri doğrultusunda bu riske girmek istemedi. Çok sevdiğim, mangal gibi yüreği olan bir isim olsa da sanıyorum Mavericks onunla da yollarını ayıracak. Gidenlerin arasında Peja, Cardinal ve DeShawn Stevenson da olacak muhtemelen.

Peki ne yapacak Dallas? Amaç aslında belli Salary Cap'in altına inmek ve 2012 yazında çok sağlam bir yıldızı kadroya katmak. Bu arada Salary Cap'in altına inmek demişken, eğer Dallas bu dediğimi yaparsa, Mark Cuban'ın Mavericks'i satın aldığından beri ilk kez bu gerçekleşecek bu da ek bir detay olsun. İlk olarak, eski Warriorslı Brandan Wright'ı kadroya ekledi takım. Brandan Wright'ın tarzı bir kaç sene önce Mavericks forması giyen Brandon Bass'e benziyor aslında. Nowitzki'yi yedekleme konusunda takım biraz sıkıntı çekiyordu Bass gittikten sonra. Bu noktada iyi bir tercih sayılabilir bana kalırsa. Orta mesafe şutu da fena sayılmaz. İyi bir yedek olabilir. Takımdaki ilk idmanına da çıktı ayrıca Wright, hayırlı olsun.

Şimdi Chandler takasına gelelim. Takas yeni sonuçlandı ve karşılığında Dallas'ın Andy Rautins'i aldığını söylemiştim. İlk önce Barea'nın yerine mi düşünülüyor derken, çok büyük ihtimalle waive edileceği söyleniyor. Caron Butler'dan boşalan yeri Vince Carter ile dolduracak takım. Evet, Vince Carter eski Carter değil tabii ki ama kısa vadede gayet makul bir çözüm olacaktır 3 numaraya. Pazar günü imza atabileceği söyleniyor.

Gelelim esas meseleye, malum pivot pozisyonunda elde sadece devasa kontrat ile Brendan Haywood var ve onu takımın elinden çıkarması çok ama çok zor. Bu noktada Chandler takasından gelen trade exception çok kıymetli. Trade Exception'ı kısaca açıklarsam, bir nevi para ancak sadece takas yapılırken kullanılabiliyor. Chandler takasında da Dallas'ın eline ne kadar Trade Exception geçti daha açıklanmadı ama en 12-13 milyon $'lık bir miktarın geldiğini tahmin ediyorum. Bunu da muhtemelen pivot almakla kullanacak takım. Sabah çıkan habere göre Dwight Howard'ın menajerine; Lakers, Nets ve Mavericks ile görüşmesine izin vermiş Magic yönetimi. Şu haber ile Dallas diğer 27 takımın önünde fakat Lakers ile Nets'in arkasında bir adım. Çünkü Lakers'ın karşılığında önerebileceği Bynum, Nets'in ise Brook Lopez'i var. Dallas'ın elinde ise sadece Brendan Haywood ve trade exception var. Haywood'un gitmesinin imkansız olduğunu düşünürsek, Orlando Magic trade exception almayı ne kadar tercih eder, soru işareti. Ek olarak akşam çıkan bir haber, Sacramento Kings'ten yine bu trade exception ile Samuel Dalambert'e teklif gidebileceği. 06-07 sezonundaki oyununu oynarsa ne ala ama tabii ki bir Dwight Howard değil. Eğer Howard'ı bağlayabilirse takım, acayip bir şey olur, bakalım. Şimdilik offseasonda gidişattan memnunum diyebilirim. Yolumuz açık olsun.

Hiç yorum yok: