12 Haziran 2013 Çarşamba

Flopping


Flopping NBA'de özellikle son yıllarda iyice suyu çıkan bir şey. Anlamını bilmeyen arkadaşlar için açıklarsak; kısaca hakemi kandırarak, faul almak diyebiliriz. Son yıllarda örneklerini çokça görüyoruz, hatta öyle ki bazen oyuncular hakemlere yediremiyorlar yaptıklarını. Komik sahnelerin çıkmasının yanında, bazı durumlarda bu üst düzeydeki oyuncular dünyaya rezil olabiliyorlar.

Geçtiğimiz hafta David Stern bu konuda bir açıklama yaptı ve anti-flopping kurallarının genişletilmesi gerektiğini belirtti. Bilindiği gibi eğer bir oyuncunun flopping yaptığı tespit edildiğinde, oyuncuya 5.000 $ para cezası veriliyor lig tarafından. Ancak Stern'ün de açıklamasında belirttiği gibi mid-level kontratın 5.5 Milyon $ olduğu bir ortamda 5.000 $ dolar devede kulak kalıyor. Aslında bu kural bile tam olarak uygulanmamış bu sezon. Toplamda 19 oyuncu uyarı almış, 5 oyuncu ise 5.000 $ para cezasına çarptırılmış. Önümüzdeki sezon daha sert kurallar göreceğiz kuşkusuz. 30.000 $'a kadar bu cezanın çıkabileceği söyleniyor. 

Esasında bu postu yazma sebebim birazdan aktaracaklarım. Mavericks'insıradışı başkanı Mark Cuban ise ilginç bir girişimde bulunmuş. Cuban, flopping konusunda bilimsel bir çalışma yapılabilmesi için Southern Methodist Üniversitesi'ne 100.000 $ hibe ederek, bir proje başlatılması ön ayak olmuş. Araştırma projesi 18 ay sürecek. Araştırma projesine başkanlık yapacak olan Peter W. Geyand; insanların yaşı ilerledikçe çarpışma kuvvetlerinin etkisinde denge ve kontrol mekanizması fonksiyonu ile alakalı bir çok çalışma yapıldığını ancak aktif sporcular içinde bu tip bir çalışmanın pek yapılmadığını söylemiş. Zaten projenin de esas amacı basketboldaki çarpışmaların etkisini ve dengeyi bozabilecek kuvvet eşik değerlerini saptayabilmekmiş. 

Bakalım projeden sonuç çıkacak mı ya da elde edilen veriler maç içinde hemen değerlendirilebilecek mi? Belki de bu çalışmanın yapılması bile oyuncuları gözünü korkutabilir. Her ne olursa olsun, oyunun tadını kaçıran şeyler bunlar, sporcu etiğine de yakışan şeyler değil. Umarım sonuç alınır bu çalışmadan.

Bir de flopping derlemesi koyayım buraya. Çok keyifliler var içinde:

Hiç yorum yok: